Moyobamba

Het begon allemaal in huize Apollos en Pilar. Na een warm welkom en vele grappen van Apollos, checkten we in bij een hostel in de straat. We probeerden een beetje bij te komen van de reis in de hangmat, terwijl een vriendelijk bob marley-type ons kwam begroeten. Al snel liep zijn introductie uit in een lange preek over zijn overtuiging en magic mushrooms. Dat begint al lekker! We hebben hem maar meteen gebombardeerd tot Mush-roommate. En of het nou de mushrooms waren of onze vergeetachtigheid, even later waren de paspoorten zoek! In paniek doorzochten we al onze spullen, maar het donkerblauwe tasje was nergens te vinden. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we het tasje wel in de taxi hadden moeten laten liggen. Met gierende mototaxibanden vlogen we naar het taxibedrijf (waarvan we de naam niet eens wisten, gelukkig was er maar één met een geel uithangbord). We hadden Apollos aan onze zijde, die wist hoe hij de dingen aan moest pakken en voor ons het woord deed. Gracias al Señor; het tasje was gevonden en ze hadden het netjes voor ons bewaard. Zelfs het geld zat er nog in! Opgelucht en volgens Apollos al kakelend, keerden we terug naar huis.

Zondag hebben we hermanos ontmoet in de kerk van Moyobamba. ‘s Morgens de grote in het centrum en ‘s avonds de huiskerk bij Juan in de achtertuin. We werden hartelijk ontvangen en zelfs uitgenodigd voor de maaltijd bij Juan. Wat een gastvrijheid!

Maandag hebben we ‘s morgens een korte voorlichting gehad van de directeur van San Lucas over de projecten in de omgeving van Moyobamba. Met de hulp van een Engels sprekende medewerker kregen we een goede indruk van het mooie werk dat ze doen in Nuevo Jerusalem. Een stad (nou ja, in wording...) gevestigd op de bergen. Een betere naam kun je niet verzinnen. Dit dorpje hebben we vandaag bezocht met de directeur en Thera, ook een Nederlandse (die op de Wittenberg woont!). Wat een ervaring! Om er te komen moest je eerst een uur klimmen over bergpaadjes en wiebelende hangbruggen... Het was erg mooi om te zien hoe het dorp zich ontwikkelt. Ecologische koffiebouw, ecologische waterloze (lees: zonder water) toiletten in aanbouw. Een kerk die het centrum van het dorp vormt en ‘s nachts (electrisch) licht verspreidt! De mensen waren verlegen maar vriendelijk, maar met een camera en een volleybal kom je een heel eind! Een erg mooie ervaring! Terug in Moyobamba stond de lunch al voor ons klaar bij Apollos en Pilar, dit keer gekookt door hun gast Jeanette de Groot. Lekker, weer een keer op z´n Hollands! Aan tafel hadden we goede gesprekken over ontwikkeling en de consumptiemaatschappij...(zie http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8)

We sluiten deze blog af met een paar wijze woorden van een Peruaan!

We came across a fisherman, lying in his hammock. He was just lying there all day, not doing much. We asked him why he was lying there, just doing nothing. Why don´t you spend some more time going fishing? The man said: What for? Well, then you can catch more fish! What for? Then you could sell more fish! What for? So you get more money! What for? Then you can buy another boat! What for? Then you can get a whole fleet! What for? So you can catch more fish! What for? To get more money! What for? To build a factory! What for? So you can sell more fish! What for? To earn more money! What for? So you can go on holidays! What for? To see beautiful scenery, and get some rest! And what do you think I am doing right now?! the man replied...

Marit

Super allemaal zeg! Volgens mij een hele waardevolle reis:) xx

Dorien

Fijn dat de paspoorten weer terecht zijn.. pas er goed op!
Wat een verhalen weer! mooi hoor! En wat een gastvrijheid!

Gister zijn pamapecodi langs geweest. WAs erg gezellig. Even nieuwe huis (van de buitenkant) laten zien! Nog even en het gaat gebeuren! Zin in, kan niet meer wachten eigenlijk.

Jullie veel goede dagen nog en tot snel! Let goed op elkaar!

Liefs!

mamaliesje

lieve marianno, eindelijk tijd en gelegenheid om uitgebreid jullie laatste stukjes te lezen , en foto's te bekijken, nu we weer thuis zijn ... Ik heb genoten ! Jullie komen toch wel terug hè ? Ik wil daar ook graaaaag eens rondkijken !
Vanmorgen om 6 uur hebben we Juul uitgezwaaid, naar Roemenie. Onze vakantie was erg lekker, de was is ongeveer weer klaar, en ons eigen bed ligt weer heerlijk na drie weken luchtbed !
geniet nog en maak veel foto's !
xxxxxx mam

papajas

Wat een mooie Peruaanse parabel.
Ik ga gelijk in de hangmat liggen :-)